pondělí 1. července 2013

Barevné varianty morčat

Více barevná morčata
 
Himalájská (ruská) - černá nebo hnědá
Běžně jsou používány oba názvy, jedná se však o stejné zbarvení. Morče je čistě bílé s tmavou oválnou skvrnou na nose (škraboškou - vypadá jako by si zavrtalo nos do sazí) a tmavýma ušima a nohama. Znaky mohou být v barvě černé nebo čokoládové, barva pigmentu se řídí barvou znaků. Oči jsou vždy červené. Mláďata se rodí čistě bílá a tmavá pigmentace začíná vystupovat od druhého dne po narození. Kresba je zcela ukončena v 8 měsících věku morčete. Toto zbarvení je výraznější v nižších teplotách.
Šiml
U šimlů je  hlava barevná, bez lysinky a barevné končetiny Na zbytku těla je tzv. melírovaná srst, což je charakteristické promícháním barvy bílé a základní barvy v ideálním poměru 1 : 1 (pokud máme např. červeného šimla, má červenou hlavu a červené nohy, po těle má srst hodně světle červenou - růžovou, což způsobuje právě šimlování - promíchání červené a bílé srsti).
Nesmíme pářit dva šimly nebo šimla s dalmatinem
, jelikož by se mohla rodit defektní mláďata a je zde i riziko potratů. Pro krytí šimla je nutné vybrat morče, které je celobarevné (např. červený šiml  + celočervený protějšek). Standardem uznané barvy jsou: černá, čokoládová, červená, zlatá, oranžová, slate blue, aguti, solid aguti, argente slate blue, solid argente slate blue, dále i vzájemné kombinace = barevný šiml.

Dalmatin
Toto zbarvení má připomínat  psa dalmatina. Hlava je barevná s bílou lysinou, zbytek těla je bílý. Po těle jsou rozesety na bílém podkladu barevné skvrny ve stejné barvě, jako má hlava. Nohy jsou zbarvené dle základní barvy. Pigment a barva oka se řídí dle základní barvy.
Dalmatin stejně jako šiml nese genetický faktor, který při zdvojení způsobuje potraty, případně narození defektních mláďat, proto nesmíme pářit dva dalmatiny, ani dalmatina s šimlem! Stejně jako u šimlů, volíme partnera podle základní barvy. Máme-li dalmatina s černým skvrněním použijeme jako partnera celočerné zvíře. 
Standardem uznané barvy jsou: černá, čokoládová, červená, zlatá, oranžová, slate blue, aguti, solid aguti, argente slate blue, solid argente slate blue, dále i vzájemné kombinace = barevný dalmatin.
Holandská Holandské zbarvení je kombinací dvou barev. Na hlavě je kolem očí a uší rozložena kresba tak, že nepokrývá celou hlavu, čumáček je bílý a mezi skvrnami okolo očí, které zasahují až za uši, se táhne bílá lysinka. Barevné plotny na hlavě nezasahují fousky a na zátylku se spojují - nesmí být mezi nimi mezera. Přední část těla je asi do poloviny bílá a zadní část v barvě skvrn kolem očí. Přední nohy jsou bílé a zadní mají bílé ponožky. Oči mají barvu podle barvy srsti, znamená to tedy, že mohou být červené i tmavé. Stejně tak pigmentace uší se řídí dle základní barvy.
Standardem uznané barvy jsou: všechny barvy jednobarevných morčat, aguti, solid aguti, argente a  solid argente.


 
Brindle
Toto zbarvení je charakteristické promícháním barev černé a červené v ideálním poměru 1:1. Neměly by být na těle skvrny v barvě černé, ani červené, ale chlupy by měly být pravidelně promíchány. To, co je u želvovinového zbarvení nežádoucí, je v tomto případě správné.
 
Želvovinová
Tělo je pomyslně rozděleno podélnou osou od nosu až po zadek (přes záda i břicho). Osa musí být ostře ohraničena, prolínání barev není přípustné. Želvovina  má černá a červená barevná políčka, která na sebe vzájemně navazují a střídají se (pravá strana viz. obrázek, na levé straně na červený pruh od páteře navazuje černý pruh - končí v polovině břicha). Toto zbarvení je poměrně vzácné, dost chovatelů toto zbarvení u svých morčat udává, ale v naprosté většině jedná se o  zbarvení černá-červená nebo červená-černá.



 
Želvovinová s bílou
Rovněž černá a červená políčka, avšak navíc je zde zastoupena barva bílá, která ostře kontrastuje k ostatním dvěma. I zde je nutné ostré oddělení jednotlivých barev a pravidelné střídání okolo pomyslné podélné osy. Zde platí totéž, že je často zaměňováno toto zbarvení za černá-červená s bílou nebo červená-černá s bílou.
 
Dvoubarevná a tříbarevná morčata

Dvoubarevná morčata
mohou mít kombinaci ve všech standardem uznaných barvách. Méně zastoupená barva by měla zasahovat alespoň 25 % plochy těla. Barva očí se řídí plochou barvy, která je kolem oka, proto je povolena rozdílná barva očí. Totéž platí u pigmentu uší, nosu a chodidel - řídí se dle barevných ploch. Tělo je pomyslně rozděleno podélnou osou od nosu až po zadek (přes záda i břicho). Barevné plochy musí být zastoupeny po obou stranách (ideálně ve stejné velikosti).
Tříbarevná morčata mohou mít kombinaci ve všech standardem uznaných barvách. Méně zastoupené barvy by měly pokrývat minimálně 20% povrchu těla. Barva očí se řídí plochou barvy, která je kolem oka, proto je povolena rozdílná barva očí. Totéž platí u pigmentu uší, nosu a chodidel - řídí se dle barevných ploch.
Tělo je pomyslně rozděleno podélnou osou od nosu až po zadek (přes záda i břicho). Barevné plochy musí být zastoupeny po obou stranách (ideálně ve stejné velikosti).


Aguti, argente, solid aguti
Pro tato zbarvení jsem připravila samostatnou stránku - zde.
 
Tan, fox, lux
I tato tři zbarvení, která se velmi podobají zbarvením aguti a argente, si zaslouží více prostoru - naleznete je zde.


Základní barvy morčat

Nejprve si ukážeme základní rozdělení barev. Už jste se určitě setkali s označením, že je morče z černé nebo červené řady, z pigmentové nebo bezpigmentové řady, a určitě alespoň ze začátku jste v tom měli trochu zmatek. Nejdříve si tedy vysvětlíme základní pojmy: Černá a červená řada, která barva patří kam a podle čeho se barvy do těchto řad dělí? Abychom věc zjednodušili, budeme teď uvažovat pouze o jednobarevných neaguti morčatech.
V tomto případě se barvy dělí v řeči „genetických písmenek“ podle E série (více o tom, co které písmenko v genotypu barev morčat znamená naleznete zde)
Správně by se tyto dvě řady měly jmenovat černo-hnědá a červeno-žlutá řada, nicméně se vžilo jejich zkrácené označení černá a červená.
Barvy, které mají v genotypu E- jsou barvy černé řady a patří sem: černá, slateblue, lila, čokoládová, béžová, barvy které mají v genotypu ee jsou pak barvy červené řady a patří sem všechny ostatní (detailně rozepsané jsou v tabulce viz níže).
Zvířata dvoubarevná (např. černo-červená) mají v genotypu ep-. Druhé dělení je pak na pigmentovou a nepigmentovou řadu. Nenechte se mýlit, je to dělení úplně jiné než to výše uvedené na černou a červenou řadu.
Zde za rozdělením barev stojí v genotypu B – pár (o tom, co to znamená zase více zde)
V pigmentové řadě jsou ty barvy, které mají v genotypu B-. Nepigmentové barvy jsou pak ty, které mají bb.
Vzhledem k tomu, že problém pigmentu dělá začínajícím chovatelům často těžkou hlavu, rozhodli jsme se ho více přiblížit zde. Kromě toho lze barvy dělit také na tmavooké a červenooké, resp. ještě na rubínooké. V tom snad ale žádný chovatel problém mít nebude. Toto dělení má na svědomí P série v genotypu, přičemž P- jsou tmavé oči, prpr rubínové a pp červené. Zde jsou jen dvě malé záludnosti – jedna se týká bílých červenookých a druhá bílých rubínookých. Obě si vysvětlíme u popisu jednotlivých barev. A tady tedy základní rozdělení barev podle výše uvedených kritérií:
Černá řadaČervená řada
Pigmentová řada

Nepigmentová řada


V této tabulce uvádíme pouze standardní barvy – proto zde například nenajdeme krémovou s pigmentem, ač ji všichni dobře známe – nicméně při pohledu na tuto tabulku bude snad každému jasné, kam by patřila. Tato tabulka může napovědět i to, jak se stalo, že se taková barva vyskytne u dvou standardních nepigmentových rodičů.

Barvy:

Pokud máme danou barvu k dispozici u skinníka, zobrazí se vám skinník po najetí myší na obrázek, pokud obrázek k dispozici nemáme a vy ano, budeme rádi, když nám pomůžete všechny barvy ve skinníkách zkompletovat
(aa B– C– E– P–)Intenzivně černá,bez hnědého závoje, oči velmi tmavě hnědé, uši, chodidla a drápy černé
(aa B- C- E- prpr)Střední holubí šeď s namodralým nádechem, bez růžového závoje, oči rubínové, uši, chodidla a drápy co nejtmavší (tmavý pigment i na očních víčkách a nose)
(aa B– C– E– pp)Střední holubí šeď s růžovým nádechem, červené oči, uši a chodidla růžové nepigmentované, drápy barvy světlé rohoviny
(aa bb C– E– P–)tmavě hnědá, jako hořká čokoláda, oči tmavě hnědé nebo ohnivé, uši, chodidla a drápy tmavě hnědé
(aa bb C– E– pp)Světle hnědý tón bílé kávy s šedým nádechem, červené oči, uši a chodidla růžové nepigmentované, drápy barvy světlé rohoviny
(–– B– C– ee P–)Teplá kaštanově červená barva bez černého nádechu, hnědé oči, uši tmavě pigmentované, co nejtmavší až černé, chodidla černá, drápy v barvě tmavé rohoviny
(–– bb C– ee P–)Zlato oranžový odstín, oči ohnivé, hnědé, uši a chodidla růžové nepigmentované, drápy barvy světlé rohoviny
(–– bb C– ee pp)Teplý a intenzivní zlato oranžový odstín, červené oči, uši a chodidla růžové nepigmentované, drápy barvy světlé rohoviny
(-- bb cdcd ee P-)Okrově-žlutá barva bez červeného nádechu, oči ohnivé, hnědé, uši a chodidla růžové nepigmentované, drápy barvy světlé rohoviny
(-- bb cdcd ee pp)Intenzivní zlato žlutý odstín, oči červené, uši a chodidla růžové nepigmentované, drápy barvy světlé rohoviny
(-- bb cdcr ee P-)
nebo
(-- bb cdca ee P-)
Velmi světle žlutá, oči ohnivé, hnědé, uši a chodidla růžové nepigmentované, drápy barvy světlé rohoviny
(-- bb cdcr ee pp)
nebo
(-- bb cdca ee pp)
Velmi světle žlutá, oči červené, uši a chodidla růžové nepigmentované, drápy barvy světlé rohoviny
(-- bb crcr ee P-)
nebo
(-- bb crca ee P-)
Zářivě, čistě bílá, oči rubínové, modré, hnědé, uši a chodidla růžové nepigmentované, drápy barvy světlé rohoviny
(-- bb caca ee P-)Zářivě, čistě bílá, oči červené, uši a chodidla růžové nepigmentované, drápy barvy světlé rohoviny
Co znamenají jednotlivá písmenka genetického zápisu naleznete zde
 

Žádné komentáře:

Okomentovat