V rámci naší nové gastronomicky
cestovatelské série Cestožraní zavítáme do Peru a ochutnáme smažené morče.
Prakticky každá peruánská hospoda i lepší restaurace má v jídelníčku morče na
různé způsoby. Tento hlodavec je už tisíce let místní národní specialitou. Dříve
považovaly andské kultury morče za posvátné zvíře. Obětovaly ho bohům a
používaly ho k různým léčebným účelům.
Video
Video
BEZ KOMENTÁŘE: Peruánskou specialitou jsou morčata. Ať už
vařená, pečená nebo smažená
Zajímavost
Indiánští šamani používají ještě dnes divoká morčata k léčitelským účelům. Živé morče dají do plátěného vaku, který následně přiloží na dobu jednoho dne k tělu stonajícího. Poté léčitelé morče usmrtí, vykuchají a podle změn na jeho orgánech určí nemoc člověka. Pokud zvíře v průběhu 24 hodin na těle pacienta uhyne, je smrtelná také nemoc člověka.
čtvrtek 14. března 2013, 16:07
Hlodavec, který se v Evropě chová jako domácí mazlíček, se v Peru připravuje
v kuchyni – smaží se, peče, griluje i vaří. V malých venkovských hospodách jsou
morčata chována polodivoce, například ve stodolách, a jsou zabíjena až ve
chvíli, kdy si je host objedná. V jídelních lístcích se tato exotická specialita
ukrývá pod názvy cuy nebo cui.
Strávníci si pochvalují hlavně křupavou kůrčičku. V domácnostech se tento hlodavec jí především při slavnostních příležitostech, jako jsou svátky a návštěvy. Chuťově lze morče přirovnat ke kuřeti, co se týče bílkovin, je maso z morčat mnohem hodnotnější.
Kromě toho, že v Peru máte možnost ochutnat něco, co byste v jídelních
lístcích evropských hostinců hledali marně, láká tento jihoamerický stát i
tisíce let starými památkami a dechberoucími přírodními poklady. Peru se pyšní
jedním z nejvyšších vrcholů pohoří And, které se táhne napříč Jižní Amerikou v
délce 8000 kilometrů. Peruánský vrchol Huascarán měří úctyhodných 6768
metrů.
TIP: Pečené či smažené morče s přílohou a zeleninovou oblohou si můžete objednat jak v restauracích v Limě, hlavním městě Peru, tak i v malých krčmách v okolí bájného města Inků Machu Picchu. |
Restaurace servírují maso z morčat na několik způsobů, s
různými druhy zeleniny a omáček.
FOTO: Profimedia.cz
Pro restaurace ve městech se chovají morčata na farmách. Koupit se dají i na
trzích pro vlastní zpracování. Ideálně velká jsou ke konzumaci zhruba tříměsíční
morčata. Obvykle se servírují i s hlavičkou a pacičkami (včetně drápků), tedy
úplně vcelku.Strávníci si pochvalují hlavně křupavou kůrčičku. V domácnostech se tento hlodavec jí především při slavnostních příležitostech, jako jsou svátky a návštěvy. Chuťově lze morče přirovnat ke kuřeti, co se týče bílkovin, je maso z morčat mnohem hodnotnější.
Místo klobás nebo vepřového se v Peru grilují
morčata.
FOTO: Profimedia.cz
Jak na to: Jeden z receptů, podle kterých peruánští kuchaři morčata chystají, radí posypat maso pepřem, kmínem a solí, a následně rozehřát olej na pánvi. Maso obalené v mouce (bez předchozího namáčení do vajíčka) se pak položí na rozpálenou pánev s olejem a obě strany se osmaží dozlatova. Maso se posléze servíruje s vařenými bramborami či s manioky (sladké brambory). Místo zeleninové oblohy lze v rámci tohoto receptu připravit salát z rajčat, cibule a citrónové šťávy. |
Machu Picchu je místem, které při cestách po Peru
nesmíte minout.
FOTO: Profimedia.cz
Co se památek týče, tou nejproslulejší je pravděpodobně Machu Picchu.
Legendární incké město leží v pohoří And v nadmořské výšce 2430 metrů. Zhruba 80
kilometrů odsud je město Cusco, které má pro Peru velký historický význam. Od
roku 1983 je na seznamu světového dědictví UNESCO a ročně Cusco uvítá okolo
jednoho a půl miliónu turistů.
Žádné komentáře:
Okomentovat