středa 3. července 2013

Když morčata léčí

Caviaterapie – když morčata léčí

    
     
 



Caviaterapie není příliš známý pojem. Jde o léčebnou metodu, při které se … využívá morčata. Pokud nějaký ochránce zvířat vyděšeně skáče od stolu a volá, kde je ALF*, klidně si může zase sednout. Nijak se při ní zvířátkům neubližuje. Jen se zjistilo, že mají, podobně jako i některá další čtyřnohá stvoření, pozitivní vliv na lidskou psychiku.
Psychologové již delší dobu upozorňují, že častý a přátelský kontakt člověka se zvířetem má pozitivní vliv na jeho zdraví. A nejde jen o lepší stav lidské psychiky, ta ovlivňuje celý náš organismus a dá se říci, že dobře naladěný člověk je také výrazně zdravější. V tomto případě jemná hra či mazlení s morčetem nás pobaví a může také zahnat depresi či nezájem o život a okolní dění.
Existují i vědecké analýzy, které podporují teorii, že pro zdravý psychický rozvoj dítěte je malý domácí mazlíček ideální. Také, navzdory názorům, které byly populární v minulosti, dneska převládá pohled, že výchova spolu s nějakým chlupatým zvířetem může posílit i dětskou odolnost vůči různým alergiím. I když v tomto případě jde o záležitost spíše individuální a není možno zobecňovat.
A pro koho jsou “léčivá morčata” vhodná? Podle zastánců caviaterapie by se o pořízení tohoto roztomilého chlupáče měli zajímat lidé s různými postiženími a to nejen psychickými. Navíc se doporučují autistům, lidem s Downovým syndromem a také se hodí pro ty, kteří byli stiženi mrtvicí. Ale přemýšlet o morčátku mohou i lidé, které často trápí deprese, stres a nebo apatie. Pozitivní účinky po hře či mazlení s morčetem byly pozorovány také při houseru, problémech s páteří a bolestech svalů. Na každého, kdo není alergický, hlazení morčat působí uklidňujícím dojmem.
Pokud přemýšlíme o pořízení tohoto malého mazlíčka, je užitečné znát několik obecných informací o něm. Pochází z Jižní Ameriky, kde byl a do dnešních dnů je chován jako hospodářské zvíře pro maso. Nyní existuje mnoho druhů, které se liší hlavně velikostí a také barvou a délkou srsti. Dožívá se přibližně sedmi až osmi let. Je to býložravec, s nadšením bude baštit  mrkev, seno, salát, kukuřici a různé zrní. Při stravování se doporučuje různorodost, protože morčata mívají sklony k zácpám. Ohledně koupání těchto rozmilých stvoření existují různé teorie, faktem je, že zvíře, které bude v kontaktu s nemocnou osobou s oslabenou imunitou, by nemělo přenášet různé bakterie ve své srsti.

Žádné komentáře:

Okomentovat